Data Interpretation Quiz for SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk and SBI PO Set-5

Direction: Study the following information carefully and answer the question given below:

The table shows the number of people died in five different cities in five different days

Meerut   Kokata   Banglore   Delhi  Hydrabad 
Mon  32 43 50 26 37
Tues 45 52 35 44 23
Wednes  48 50 46 36 55
Thurs  22 32 40 39 41
Fri  27 29 38 52 48

 

Q.1 The number of people died in all city on Monday is approximately how much percentage more than the number of people died on Wednesday in Meerut, Banglore and Hyderabad?

(A) 30%

(B) 22%

(C) 35%

(D) 12%

(E) 26%

 

Q.2 The number of people died in Delhi on Tuesday is 20% less then the number of people died in Kolkata on Saturday. Find the number of people died in Kolkata on Saturday.

(A) 62

(B) 55

(C) 40

(D) 70

(E) None of these

Q.3 If the ratio of the male and female died on Thursday in Banglore is 5:3. Find the number of males died in Banglore on Thursday.

(A) 45

(B) 35

(C) 25

(D) 55

(E) 15

 

Q.4 What is the ratio of the number of people died on Tuesday and Friday in Meerut to that of the number of people died on Wednesday and Friday in Delhi.

(A) 9 : 11

(B) 2 : 3

(C) 4 : 5

(D) 2 : 1

(E) None of these

 

Q.5 What is the ratio of the number of people died on Thursday in Meerut, Kolkata and Delhi?

(A) 40

(B) 52

(C) 31

(D) 26

(E) None of these

 

Answer 1.

Explanation:

The number of people died on Monday in all city = 32 + 43 + 50 + 26 + 37 = 188

The number of people died on Wednesday in Meerut, Banglore and Hyderabad = 48 + 46 + 55 = 149

% more  =
188 − 149
     149
 × 100
% more  =
39
 149
 × 100

= 26.17% ≈ 26%

 

Answer 2.

Explanation:

The number of people died in Delhi on Tuesday = 44

The number of people died in Kolkata on Saturday = 44/ 80 × 100 = 55

 

Answer 3.

Explanation:

The ratio of the male and female died on Thursday in Banglore = 5:3

The number of people died in Banglore on Thursday = 40

The number of males died in Banglore on Thursday = 40/ 8 × 5 = 25

 

Answer 4.

Explanation:

The number of people died on Tuesday and Friday in Meerut = 45 + 27 = 72

The number of people died on Wednesday and Friday in Delhi = 36 + 52 = 88

Ratio = 72 : 88

= 9 : 11

 

Answer 5.

Explanation:

The number of people died on Thursday in Meerut, Banglore and Delhi = 22 + 32 + 39 = 93

Average = 93/3 = 31

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *