Important Word Problems Questions for SBI Clerk, IDBI Executive and SBI PO 2018

Q.1 Three pipes M, N and O together can fill a tank in 10 hours. All the pipes are opened together and then after 4 hours pipe N are closed and remain part is filled by pipe M and O in 9 hours. In how many times will the tank be filled by pipe N?

(A) 25 hours

(B) 30 hours

(C) 15 hours

(D) 18 hours

(E) 32 hours

 

Q.2 The average salary of 5 friends is Rs 25000. If the salary of the 6th friend is added the average remains same. What is the average salary of the 6th friend?

(A) Rs 20000

(B) Rs 18000

(C) Rs 21000

(D) Rs 25000

(E) Rs 30000

 

Q.3 The simple interest accrued on a sum that is Rs x is 4800 in 4 years at a rate of 16% per annum. What would be the compound interest accrued on (x+2500) at the rate of 15% per annum in 2 years?

(A) Rs 3825

(B) Rs 2925

(C) Rs 3225

(D) Rs 4225

(E) None of these

 

Q.4 The length of the train is 270 meter. It can cross a platform in 51 seconds and a pole in 27 seconds. Find the length of the platform.

(A) 240 meter

(B) 300 meter

(C) 120 meter

(D) 270 meter

(E) None of these

 

Q.5 After two successive raises Meetali’s income became equal to 154/125th of her initial salary. If the second rise is 10%, find the % of the first raise.

(A) 15%

(B) 12%

(C) 20%

(D) 25%

(E) 10%

 

Answer 1. (B) 30 hours

Explanation:

Pipe M, N and O’s 10-hour work = 1

Pipe M, N and O’s 4-hour work = 4/10 = 2/5

Remain Part = 1 – 2/5

= 3/5

Pipe M and O can fill the 3/5th part in 9 hours.

So Pipe M and O can fill the full tank in 9 × 5/3 = 15 hours

Pipe N can fill the tank in 1 hour = 1/10 – 1/15 = 1/30

So Pipe N can fill the full tank in 30 hours.

 

Answer 2. (D) Rs 25000

Explanation:

Total salary of 5 friends = 5 × 25000 = Rs 125000

Let the salary of 6th friend = Rs x

According to the question,

125000 + x = 6 × 25000

X = 150000 – 125000

X = Rs 25000

 

Answer 3. (C) Rs 3225

Explanation:

S.I. = P × r% × t

4800 = P × 16% × 4

P = 7500

New Principal = 7500 + 2500 = Rs 10000

A = P × (1 +
r
100
 )t
A = 10000 × (1 +
15
100
 )2

A = 13225

Compound Interest = 13225 – 10000

= Rs 3225

 

Answer 4. (A) 240 meter

Explanation:

Train can cross a pole in 27 seconds

So the Speed of the train = 270/27 = 10 m/s

Let the length of platform = x meter

S = D/t

10 = (270 + x)/ 51

510 = 270 + x

x = 510 – 270

x = 240 meter

 

Answer 5. (B) 12%

Explanation:

Let the salary = 125 Rs

After raise salary = 154 Rs

Let the First rise = x%

According to the question,

125 × 110% × (100 + x)% = 154

11 (100 + x) / 8 = 154

100 + x = 112

x = 112 – 100

x = 12%

 

Like our Facebook Page: Click Here

Subscribe our YouTube Channel: Click here

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *