Data Interpretation Questions for SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk and SBI PO Set-6

Data Interpretation Question for SBI PO, SBI CLerk 2018, Syndicate Bank PO, RBI Assistant, IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO, SSC CGL, SSC CPO and Other Competitive Exam

Directions: Study the following graph carefully and answer the questions given below:

The following line graph gives the number of Passengers Travel to Different Days in two trains

Q.1What is the average number of passenger travel in Train A in all the days together?

(A) 6.03

(B) 3.06

(C) 4.6

(D) 5.6

(E) 3.6

 

Q.2 The number of passengers travels by Train A on Thursday is what percent of the total number of passengers travel by Train B on Tuesday and Wednesday?

(A) 60%

(B) 85%

(C) 50%

(D) 72%

(E) None of these

 

Q.3 What is the Ratio between the number of passengers travel by both trains together on Sunday and Tuesday?

(A) 15 : 16

(B) 21 : 20

(C) 3 : 2

(D) 4 : 9

(E) None of these

 

Q.4 If the total number of passengers travel by Train B on Monday increases by 50%, what would be the total number of passengers travel by that train on Monday?

(A) 3.8

(B) 5.2

(C) 4.8

(D) 6

(E) 7.2

 

Q.5 What is the respective ratio of the number of passenger travel in Train A on Monday and Wednesday together to the number of passenger travel in Train B on Sunday and Wednesday together?

(A) 2 : 3

(B) 1 : 1

(C) 4 : 5

(D) 3 : 2

(E) None of these

 

Like our Facebook Page: Click Here

Subscribe our YouTube Channel: Click here

 

Answer 1. (B) 3.06

Explanation:

Total number of passenger travel in Train A in all the days = 3 + 2.4 + 3.5 + 2.8 + 3.6

= 15.3

Average = 15.3/ 5 = 3.06

 

Answer 2. (D) 72%

Explanation:

The number of passengers travels by Train A on Thursday = 3.6

The total number of passengers travel by Train B on Tuesday and Wednesday = 2.5 + 2.5 = 5

% = 3.6/ 5 × 100 = 72%

 

Answer 3. (E) None of these

Explanation:

The number of passengers travels by both trains on Sunday = 3 + 2.7 = 5.7

The number of passengers travels by both trains on Tuesday = 3.5 + 2.5 = 6

Ratio = 5.7 : 6

= 19 : 20

 

Answer 4. (C) 4.8

Explanation:

The total number of passengers travel by Train B on Monday = 3.2

After increment 3.2 × 150% = 4.8

 

Answer 5. (B) 1 : 1

Explanation:

The number of passengers travels by Train A on Monday and Wednesday together = 2.4 + 2.8 = 5.2

The number of passengers travels by Train B on Sunday and Wednesday together = 2.7 + 2.5 = 5.2

Ratio = 5.2 : 5.2 = 1 : 1

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *